Ta din affiliatesatsning till nya höjder

Många av mina webbsidor baserar sig på affiliateintäkter som främst uppstår av att besökare från sökmotorer klickar sig vidare till annonsören som webbsidan är ansluten till. Det är ett rätt behagligt sätt att tjäna pengar. Du behöver ombesörja att tillräcklig mängd samt rätt typ av besökare levereras vidare till annonsören för att det ska bli några pengar att tala om. Därefter tar ditt jobb slut. Du behöver inte lägga tid och resurser på kundkontakt. Du får din försäljningsprovision för jobbet, vilket också är allt du får. Här delar jag med mig av mina erfarenheter och hur du kan bygga ett starkt varumärke och en verksamhet med din affiliatesida.

Allt börjar med ett bra domännamn

När du utgår ifrån ett nytt projekt där affärsmodellen är att bygga upp inkomster genom att skapa leads och sales till andra företag, tänk ett steg längre och skapa en vision om en framtida business. Utgå ifrån ett bra domännamn som du kan bygga ett varumärke på. Är du på den svenska marknaden är det främst toppdomänen .se som gäller såklart, men även .com och .nu fungerar också bra som grund för att skapa ett varumärke. Något jag skulle undvika är att tex utgå ifrån en .org-domän i IDN-format med bindestreck, det ser inte snyggt ut och hjälper inte att ingjuta något större förtroende. Men det är också en smaksak, självklart kan tex .tv eller .me fungera för ditt ändamål. Jag brukar dra paralleller till fastigheter, du vill inte bygga hus på en ostabil grund. Istället vill du ligga i bästa läget ”beachfront”. Bygger du din verksamhet på det bästa domännamnet i nischen har du större möjligheter att få bra avkastning på din investering. Ett bra domännamn med rätt nyckelord skapar oftast högre förtroende vilket leder till fler besökare och intäkter. Med bästa läget behöver du inte heller lägga lika mycket resurser på marknadsföring och länkbygge. Det är också lättare att sälja en webbsida som är byggd på en premiumdomän då den har ett inbyggt värde i sig.

Välj därför med omsorg vilket domännamn du utgår ifrån när du ska bygga ett varumärke. Personligen försöker jag alltid utgå ifrån en sk category killer, den bästa domänen i sin kategori. Det är ingen slump att vi utvecklar webbsidor med potential till stor sökvolym och trafik i bolaget Creamfile AB, jag bygger långsiktigt och har stora ambitioner.

Bygg en snabb hemsida

Om du ska bygga en hemsida som hanterar mycket innehåll så är WordPress en bra plattform att basera din hemsida på.

Se till att du lägger hemsidan på en snabb server, kolla upp vilket det bästa webbhotellet är som ger bäst prestanda och förutsättning för att din hemsida ska ladda snabbt för att ge användaren en bra upplevelse.

Design är viktigt

Med en proffsig webbdesign har du lättare att skapa ett bra första intryck av dina besökare, anlita hjälp eller köp en färdig webbdesign om du inte vill jobba med det själv.

Är hemsidan baserad på WordPress eller annat populärt CMS finns massor av färdiga hemsidemallar att köpa eller ladda ned gratis (ofta mot länk i footern till designern som tack).

Ta fram en bra logotyp som förmedlar rätt bild och intryck av ditt varumärke. En bra källa till designhjälp kan vara 99designs.com, men då får du vara beredd på att utvärdera många bidrag för att hitta din vinnare vilket kan vara tidskrävande i sig.

Design och struktur på sidan är A och O för att besökaren ska kunna navigera och hitta rätt.

Innehåll och besökarvärde

Se till att leverera bra innehåll som är till värde för dina besökare och hjälper dem hitta rätt. De flesta konsumenter letar information via sökmotorerna innan man genomför ett köp, såväl online som offline. Därför är det din främsta uppgift och mål att sälja in ditt innehåll och ge besökaren vad den letar efter.

Länkar ger röster

Innan du börjar bygga länkar som en galning, tänk till. Försök att simulera en så naturlig kurva för länktillväxt som möjligt i lagom och jämn takt.

Naturliga länkar uppstår genom bra innehåll i normala fall, men det är inte alltid det räcker till i länkväg. Se därför till att ditt innehåll är av hög kvalitét och läsbarhet som hjälper besökaren. Det är en bra grundförutsättning för att ranka högt i Google, därefter kan länkbygget börja.

Fler kvalitativa inlänkar till din sida betyder fler röster i Googles ranking. Behöver jag säga att länkar är viktigt, främst in- men även utlänkar?

Konvertering

Troligtvis har du ett syfte med din sida, att konvertera dina besökare och skicka dem vidare  till dina annonsörer. Att tänka på konvertering är väsentligt när du utformar innehåll och design. Konvertering gäller även på din annonsörs sida, du vill skicka rätt typ av besökare som gör något form av avslut hos din annonsör vilket i slutändan ger dig betalt. Med tydliga incitament för att klicka sig vidare från din sida höjer du konverteringsgraden, använder du ”köp produkten här” som call to action vet din besökare vad som gäller. Lurar du din besökare med tex ett felaktigt gratiserbjudande som egentligen kostar pengar, gör du oftast din besökare besviken och som därmed går förlorad.

Handlar din sida om produkter är ett säkert knep för att öka konvertering att använda bilder, pris och en tydlig köp-knapp. En bild säger mer än tusen ord, vet man priset i förväg vet man vad som gäller och en köp-knapp ger en tydlig signal om call to action.

Profilera dig i sociala medier

Bli aktiv i sociala medier som twitter och facebook med ditt nya varumärke. Här behöver du ha lite känsla för att skapa intresse. Istället för att gå in och sälja ditt budskap rakt upp och ner, försök hitta personer som är intresserade av ditt ämne genom att bevaka huvudnyckelord. Lyssna och och skapa dialog.

Använd t ex blogg för att skriva om ämnen som kan vara till nytta för din tänkta målgrupp, utan att direkt sälja in ditt erbjudande. Bygg upp ditt förtroende och bli expert inom ditt område. Att hjälpa dina kunder är det bästa sättet att sälja på.

Rankningsfaktorer som blir mer viktiga framöver kommer med stor sannolikhet vara retweets, likes och liknande spridning i sociala medier.

Skapa kundstock och återkommande kunder

Som jag nämnde i början av det här inlägget så slutar ditt jobb när du skickat vidare din besökare som gjort ett avslut på annonsörens hemsida. Det är bekymmersfritt, ingen supportärenden och reklamationer att ta hand om. I det långa loppet är det dock annonsören som gjort den bästa affären eftersom det finns en koppling till den nya kunden. På så sätt kan det skapas nya affärer genom att direktkontakta kunden med nya erbjudanden. Det kan en publisher inom affiliate i vanliga fall inte göra. En kontaktyta till dina besökare är dock guld värt. När Googles gudar inte är med dig tappar du snabbt trafik och därmed intäkter, har du istället bygg upp ett eget kundregister kan du sälja gång på gång oberoende av andra källor. Att helt förlita sig på trafik från sökmotorerna kan vara vanskligt, även om det är den främsta försäljningskanalen hos många företag på internet.

På Disruptive.nu kan du läsa en intervju om hur tidningar.nu kopplat grepp om sina besökare och tagit hand om beställningsprocessen samt fakturerar tidningsförlagen för sitt arbete. På så sätt har de både byggt upp ett oberoende från sökmotorerna samtidigt som de kan ta en större del av intäkten från annonsören. Den stora fördelen är att de ”äger kunden” och blir därmed mer attraktiva hos leverantören som återförsäljare, de har ett bestående värde. Ett annat sätt att skapa oberoende är tex att bygga upp en epostlista med dina besökare som du därefter kan bearbeta med nya säljerbjudanden.

Business och varumärke

Sikta på att bli ett etablerat varumärke i din kategori. Ta steget längre än att bara bli en liten sida som forslar vidare trafik och som ingen kommer ihåg namnet på. Gör det till en riktig business och bygg upp ett långsiktigt värde, vem kommer ihåg sidan om du tappar din enda trafikkälla från organiskt sök? Det finns flera fördelar med att bygga ett varumärke. Med ett varumärke kan du uppnå brand loyalty och få återkommande kunder. Varumärken tenderar även att ranka högre i Google med så kallad varumärkesstatus, försök därför addera viktiga element som tillhör en riktig business.

Slutord

Det här är några saker jag anser vara viktiga för att gå från en enkel affiliatesida till en livskraftig verksamhet. Men det finns självklart så mycket mer att ha i med i sin utvecklingsplan. Jag hör gärna vad du tycker och tar tacksamt emot tips och feedback.

16 comments on “Ta din affiliatesatsning till nya höjder

 1. Jonas on

  Mycket bra skrivet Benny! Vet själv att jag är ganska svag på designbiten, och det är def. något jag behöver stärka upp framöver. Ett bra sätt att skapa kontaktyta mot kund är för övrigt nyhetsbrev och epostlistor, med sådana kan man ju konvertera även om besökarna inte går till sajten.

 2. Benny Kvist on

  Tack för orden Jonas. Design är inte heller min starka sida. Jag har skrivit en del om epostlistor också men det kanske inte fick tillräckligt med plats.

 3. Johan / City Network on

  Bra råd och bra skrivet. Intressant är att det år så många pusselbitar som faktiskt skall till. Konvertering är allt från design, tillit, flöden och mycket mer för att få full effekt.

 4. C. Davén on

  Intressant artikel! Jag har aldrig lyckats med affiliate, men jag antar att den viktiga frågan är: varför skulle kunderna gå till min webbplats istället för direkt till butiken? Man måste alltså tillföra något som butikerna inte kan, exempelvis prisjämförelser eller “opartiska” rekommendationer.

  Ett annat problem är väl att man får så dålig provision i de flesta konkurrensutsatta branscher, exempelvis bokförsäljning. Affiliate fungerar väl bäst för exempelvis digitala produkter, där butiken har en enorm marginal och kan kosta på sig en ordentlig provision.

  Alternativt att man har affiliate som en mindre inkomstkälla vid sidan av de andra, dvs att man har “multiple streams of income” där affiliate är en naturlig följd av en tjänst man tillhandahåller sina kunder eller besökare.

  (Nu är ju inte jag någon expert, jag tänker bara högt…)

 5. Rudolf on

  Jag skulle vilja lägga till en sak i början av processen. När det gäller domäner, skall man fråga sig, vilket domännamn kan jag få trafik som konverterar bra. Det tål att funderas en hel del på!

 6. Benny on

  Ja, ofta kan det handla om att presentera erbjudandet bättre eller på ett annorlunda sätt. Det handlar till en början om att vara en bättre “säljare” eller vara den som fångar kunden först. Kan du dock bygga upp en egen kundstock har du helt andra möjligheter i förlängningen, vilket jag belyser i posten.

  Provisioner varierar mycket. Varor från detaljhandeln brukar ha 5-10%, men det finns absolut bättre provisioner att hämta i andra branscher som du säger.

 7. Benny on

  Ja det är absolut en viktig faktor. Jag brukar aldrig ge mig in i en nisch där jag inte har chansen att vara konkurrenskraftig baserat på domänval, förutsatt att det finns tillräckligt stor efterfrågan och inkomstmöjligheter såklart.

 8. Tomaz on

  En mycket bra analys över hur man lyckas som affiliate, Benny. Jag gillar ditt långsiktiga tänkande för att bygga ett starkt varumärke. Dem flesta affiliates (inklusive mig själv) kör nog mer Rock’n’roll – tutar på och tänker efteråt.

 9. Simon on

  Väldigt bra inlägg som sammanfattar till stora delar vad som krävs för att lyckas som affiliate. Det enda jag själv inte jobbar aktivt med av de tipsen du skriver ovan är nog det med återkommande kunder och epostlistor..

 10. Fredrik Hjort on

  Utmärkt inlägg där man märker att du vet vad du talar om. Själv har jag bara satsat på adsense, men planerar att köra igång med affiliateverksamhet i höst. 

 11. Johan on

  Du har verkligen rätt tänk. När jag arbetar så vill jag se resultat mer eller mindre direkt. Jag ska försöka tänka på det här när jag drar igång kommande sidor. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *