Cypern vill ha mitt domännamn

Jag var nyligen inblandad i en ATF på .SE där ambassaden för republiken Cypern ansökte om alternativt tvistlösningsförfarande gällande min domän cyprus.se. De menade att cyprus.se skulle föras över i deras ägo eftersom de hade rätt till domänen. Min första reaktion när ATFen damp ned i brevlådan var i stil med ett suckande: ”jaha, då blir jag av med domänen”.

Eftersom jag inte har tidigare erfarenhet från någon ATF så konsulterades Dan Nilsson och Jonas Lejon som efter en snabb koll gjorde sina expertbedömingar som ”värdelös ATF” och ”tror inte de har en sportkepa”. De rekommenderade mig att läsa igenom tidigare fall och kolla upp de tre rekvisiten. Genast kändes det lugnare, så lugnt att jag nästan missade att skicka in mitt svar där jag bestred ATFen.

När jag hade kollat igenom några tidigare ATFer så insåg jag att de hade svaga argument för att få rätt till domänen. Med följande argument skulle domänen överföras enligt min motpart:

 • – Jag har inte någon koppling till Cypern och därför ingen rätt.
 • – Jag använder felaktig information och annonser på cyprus.se.
 • – Jag köper och säljer domäner (såvitt jag vet är det inte förbjudet).
 • – Ambassaden representerar republiken Cypern.
 • – De har tidigare ägt domänen, (sorry, rekommenderar att hålla koll på domäner).

För att man ska få rätt till en domän genom en ATF är förutsättningen att domännamnet är identiskt eller förväxlingsbart med ett varukännetecken, näringskännetecken eller har skydd enligt vissa officiella beteckningar.

Samtliga tre rekvisit måste uppfyllas för att en ansökan om alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet cyprus.se ska kunna bifallas:

 • – Det är ett varumärkesskyddat näringskännetecken (en firma) med rättsgrund i Sverige.
 • – Bevis att innehavaren inte har rätt till domännamnet.
 • – Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro (renommésnyltning).

Kontentan av det hela

Domen blev avslag (jippi) eftersom man inte ens kunde uppfylla det första kriteriet och visa att man innehar ett kännetecken eller namn med rättsgrund i Sverige för att överföra domännamnet.

Den här bloggposten kan fungera som en snabbguide till dig som blir inblandad i en ATF. För att undvika trassel bör man dock inte använda andras kännetecken i domännamn, för vissa verkar det dock går bra (tex alla sidor med Iphone och Ipad som en del av domännamnet).

Jag tänkte fira denna lilla vinst genom att utveckla cyprus.se till en fin reseguide. Ni får gärna tipsa mig om vad en reseguide till Cypern ska innehålla.

Ska tillägga att precis i skrivande stund blev jag uppringd av tidningen vlt.se som ville skriva en liten artikel om min seger 🙂

Uppdaterat: Här är länken till artikeln på VLT.se
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.1033889-vasterasare-vann-internetstrid-mot-stat

18 comments on “Cypern vill ha mitt domännamn

 1. Håkan Liljeqvist on

  Intressant läsning. Det kan ju hända att jag hamnar i en liknande situation i framtiden och då är det gott att veta att andra gjort samma resa tidigare. Och att man faktiskt inte ska lägga sig platt innan det är avgjort.

 2. Markus Jalmerot on

  Grattis Benny. Du vet vad jag sa till dig.. 🙂
  Angående vad du ska skriva om så kommer här lite förslag från en som bott på Cypern:
  -Ayia Napa: Det är hit alla Skandinaver åker. Otroligt poppis och bra party på sommaren.
  -Troodos: Bergen där man faktiskt kan åka skidor på vintern!
  -Limassol: Snabbt växande stad med bra uteliv och restauranger.
  -Nikosia: En av få delade huvudstäder. Man kan gå över till turkiska sidan av ön här.
  Hör av dig så kan du få lite foto 😉

 3. Stefan Nilsson on

  Grattis. Låter klart udda att en ambassad skulle ha rätt till domäner som går att förknipa med det landet. Nåväl – slutet gott, allting gott? Själv har jag enbart negativ erfarenhet av liknande fall efter att Google begärde GoogleAdSenseGenerator.com som jag tyvärr utvecklade till en mycket populär tjänst utan att ha i åtanke att Google skulle kunna ta domänen. Nåväl, grattis åter igen.

 4. Fredrik on

  Intressant och kul att du vann kampen! 😀
  Har själv en domän sen tidigare som är direkt kopplat till ett registrerat varumärke. Först såg jag domänen som världens kap men insåg senare att det är ganska kraftigt varumärkesintrång i mitt fall då jag ev kommer kunna länka till konkurrenter via reklam. Har dock inte haft något med ngn ATF att göra ännu, men vill nog helst undvika den biten och framförallt inte lägga ner massa arbete i onödan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *