Att beställa logotyp genom 99designs.com

I mitt ständiga bygga av onlineidentiteter har jag nu provat tjänsten 99designs för att beställa logotyp till ett projekt inom nischen resor som håller på att ta form. Aparthotel.org är min första affiliatesatsning riktad internationellt, innehållet är på engelska men kan tänkas att översättas till tex spanska om det fungerar. Men det får undersökas mer senare om det blir aktuellt. Här kan du läsa mer om 99designs.com

Priser och fördelar med 99designs

99designs.com är nätets största tjänst inom crowdsourcing för design som knyter ihop webbdesigners med beställare genom ett tävlingsförfarande. Fördelen för designers är att det finns goda möjligheter att visa vad man går för och tjäna bra pengar, en loggotävling kostar från $299 att starta, varvid $200 går till vinnaren och resten till 99designs. Du kan också sätta upp större tävlingar med högre prispotter för att attrahera fler bidrag och ännu bättre designers, jag valde den här nivån för att prova tjänsten och se vad man kan få.

Som beställare och uppdragsgivare på 99designs har man flera fördelar med en sådan här tjänst. Till ett fast pris får man möjligheten att välja ut ett av flera olika förslag, chansen att du ska hitta något du gillar ökar dramatiskt med ett större urval jämfört med att anlita en designer direkt. Skulle du inte bli nöjd med något av förslagen kan du istället får tillbaka dina pengar, du är inte tvungen att välja ut en vinnare. Det finns egentligen ingenting att förlora på att testa, förutom lite tid.

Specificera direktiv för logotävlingen

När du sätter upp tävlingen specificerar du direktiven för den tänkta logotypen. Du anger vad ditt företag/verksamheten bakom logon står för, vilken stil, vilka värden som logotypen ska kommunicera, eventuella färger, hur logon ska användas (print, online, merchandise, skylt eller tv) och om du har någon exempelbild kan du ladda upp den. Antingen är du väldigt specificerad om du vet vad du söker, eller så ger du lösa tyglar om du vill främja kreativiteten hos designern.

Ge löpande feedback och garanti för fler bidrag

Jag tror att man kan påverka antalet inkommande bidrag starkt genom att vara aktiv och ge kommentarer och betyg på varje förslag, med feedback får du snabbt nya förslag av hungriga designers. Ytterliggare en faktor som ökade trycket var att jag garanterade en vinnare. När det var ca 18h kvar av den veckolånga tävlingen hade det kommit ett bidrag som jag kunde acceptera och därmed garantera tävlingen priset. Fördelen med att garantera betalning till vinnare är att designers vågar ge lite mer och ger sig in i fighten om pengarna, vilket förhoppningsvis också leder till ännu bättre logoförslag. Det funkade rätt bra måste jag säga. Enligt 99designs kan man räkna med ca 30 förslag för $299, jag fick in totalt 88.

Bättre skydd mot plagiat och kopior med crowdsourcing

Den senaste uppdateringen i tävlingen är att en av de logoförslag, som var en av favoriterna (av både mig och flera andra efter diskussion på google+), anmäldes som en kopia varvid designern blockerades helt i en vecka från 99designs. Jag vet inte vem som anmälde fusket men jag är tacksam för det. Ytterliggare en fördel med en crowdsourcing alltså, man är inte ensam om att bevaka alla bidrag. Jag har tidigare erfarenhet av det. Jag hade beställt en logotyp till biljett.com för att senare upptäcka att den har alltför stora likheter med en konkurrent i branschen som jag då valde att låta ta fram helt ny logodesign. Det är inte roligt men bättre göra om istället för att riskera stämning.

Resultat och val av vinnare

En annan fördel med att garantera en vinnare är att du får 14 dagar på dig att välja ut en vinnare. Jag har fortfarande inte valt ut den vinnande logotypen, men jag har några favoriter. Kolla in alla mina tävlingsbidrag här, hittar du någon/några favoriter får du mer än gärna kommentera det för att hjälpa mig plocka ut en vinnare.
https://99designs.com/logo-design/contests/aparthotel-org-needs-logo-86419

3 comments on “Att beställa logotyp genom 99designs.com

  1. Gelki on

    Jag har precis avslutat en tävling och korat en vinnare. DEt var jämnt men tyvärr den här gången var max betyg 2 stjärnor av 460 olika bidrag! Så det måste ha varit ruskigt svårt eller så är jag kräsen. Ett tips är att inte favorisera någon då det är lätt för andra designers att låna vinnande koncept och så börjar alla göra likadan saker.
    http://99designs.com/logo-design/contests/logo-gear-108313

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *