Som ägare av flertalet hemsidor har jag testat en del webbhotell genom åren. Jag tänkte i den här artikeln dela med mig av mina upplevelser och erfarenheter från olika webbhotell. Du hittar både lättare fakta samt min recension av webbhotellen, de följer nedan i osorterad ordning.
Egensajt Webbhotell
Det jag framförallt gillar med Egensajt är deras service. Det har hänt att jag sent en kväll ställt frågor till supporten och snabbt fått svar och lösning direkt.
Ett bra och billigt utgångsläge i början är att beställa deras Standard Paket för 29kr/mån. Med Standard får du ett webbhotell med:
- Fritt antal webbplatser
- 2GB utrymme för hemsida
- 5GB e-postutrymme
- 1GB trafik
- Gratis SSL-cert till din domän
Du kan när som helst uppgradera till högre prestanda på webbhotellet genom att justera upp (eller ned) reglage där du ställer in hur mycket utrymme du behöver för hemsida och epost samt trafikmängd din sida behöver klara av.
Surftown webbhotell
Surftown är ett danskt hostingföretag med tjänster som webbhotell, vps och domänregistrering. Beställningsförfarandet är enkelt och det finns 3st olika storlekar vardera av privat- och företagspaket på webbhotellet. Skillnaden mellan privat och företag är främst en sk vipsupport samt kraftigare IBM-servers (för tyngre trafik) anpassade för kommersiellt bruk där högre krav ställs av företagskunder. Kör du verksamhet på nätet är det kritiskt läge om sajterna går ner varför det kan vara en god idé att satsa på företagspaketet. Det beror helt på ändamålet, kör du en affärskritiskt sajt eller behöver du ett till webbhotell att placera några satellitsajter på?
Själv har jag valt deras privatpaket “advanced”, i nuläget räcker det bra men eventeuellt blir det en uppgradering senare om det behövs. Advanced tillåter upp till 10st domäner samt 20gb utrymmer och 50gb trafik/månad, just nu kör Surftown en sommarkampanj där paketet kostar 10kr månad +startavgift för första året, totalt 266kr ink.moms.
Billigare webbhotell
Om du är osäker på hur mycket prestanda du behöver för hosting av hemsidan så kan du definitivt börja med ett billigare webbhotellspaket som du kan uppgradera istället för att behöva flytta din hemsida till ett annat bättre webbhotell. De flesta webbhotell kan skruva upp utrymme, minne, processor och trafikmängd för ditt webbhotell så att din hemsida kan växa på samma server och lösning. Kolla även in andra jämförelsesidor och se vilka testade webbhotell som de rekommenderar till det pris du söker.
Gratis webbhotell
En del letar tom efter gratis webhotell i förhoppning om att spara in pengar. Men den verkliga sanningen är det inte finns några webbhotell som är gratis till 100%. Det kostar att driva webbhotell och dator i form av elektricitet och övriga driftkostnader.
Om ett webbhotell är gratis så får du oftast ge något tillbaka, vanligt att din hemsida får visa webbhotellets reklam i utbyte och på så sätt ge marknadsföring åt dem.
Ett annat alternativ är så kallade blogghotell som tex Blogger.com eller Nouw.com. Då får du inte koppla en egen domän till din sida utan får en adress på en subdomän enligt blog.blogspot.com eller på en undersida likt nouw.com/blog.
Så söker du efter webbhotell utan kostnad får du överväga om du inte istället ska kika på ett billigare webbhotell istället betala en liten peng. Det är värt kostnaden om du ska bygga en större hemsida.