Att skydda värden i kriser och oändlig inflation

När hela världen står under ett stort och svårhanterliga virushot kan vi läsa i medier hur länder stänger statsgränserna och företag stänger sina verksamheter världen över. Direkt är det mer publika verksamheter som hotell och restauranger som drabbas hårdast då både lockdowns, karantäner och helt enkelt att människor är mer försiktiga. Men spridningseffekterna kommer snabbt om det här pågår under en längre tid, företag i alla branscher och led kommer påverkas och vi kommer se ett ökat antal konkurser. Att det är skadligt för ekonomin när vi slutar spendera är lätt att förstå, Trump vill få igång landet i då en stängning kan göra mer skada än viruset självt, samtidigt måste vi få stopp på spridningen genom att undvika kontakt med varandra.

Centralbankerna gör allt vad de kan för att rädda ekonomier och de ekonomiska stimulanserna når oanade höjder som får finanskrisen 2008 att blekna i jämförelse. Igår kom svenska regeringen med ett förslag om stödpaket till småföretagen som innehåller både en statlig lånegaranti samt en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter och egenavgifter mellan 1 mars till 30 juni 2020. I USA röstade senaten igenom ett historiskt stort stimulanspaket om 2000 miljarder dollar som ska hjälpa både företag och människor med lån, skattelättnader och genom bidrag.

Var kommer dessa pengar egentligen ifrån? Är det från tidigare skatteintäkter? Nej, det är hela sker genom att ändra i balansräkningen, i princip några knapptryckningar så ökar både penningmängden och med det statsskulden i ett. Vi lever i en inflationsekonomi där man inte har något incitament att spara pengar då värdet urholkas av inflationen, det är därför tillgångar som både guld och Bitcoin ger skydd mot inflation då dessa inte kan printas i oändlighet, guld är dyrt att gräva upp ur marken och det kommer aldrig skapas mer än 21 miljoner Bitcoin. Guldet har historiskt varit den bästa formen av pengar medans ”nykomlingen” Bitcoin med snart 12 år på nacken har andra fördelar som att det är helt decentraliserat och är ett digitalt peer-to-peer nätverk som skyddar mot problemet med dubbel spendering (pengar kan inte dubbelspenderas fysiskt medans det är möjligt digitalt). Stora värden kan enkelt flyttas i nätverket och det är lättare att dela upp BTC i mindre enheter än guld vilket gör det bättre anpassat för handel. Den minsta enheten är 1 Satoshi vilket är 1/100 000 000 BTC.

Centralbankerna har inflationsmål de jobbar mot. Sveriges Riksbank vill uppnå 2% årlig inflation och inflationen kan påverkas genom räntan, obligationer och skatt. När dessa verktyg inte räcker till finns ytterligare en metod vilket är att direkt ge ut pengar till befolkningen vilket brukar benämnas helikopterpengar. Det är nästan som att flöda samhället med kontanter från skyn men i praktiken kan det ske genom kontoinsättningar, värdecheckar,ge ut påfyllda betalkort eller som genom digitala dollar som nu USA vill introducera. Det skedde nyligen i Hong Kong efter långa demonstrationer där regeringen gav ut 10 000 HKD motsvarande ca 13000kr för att underlätta för både invånare och företag att rädda jobben. Nu återstår dock att se om det hjälper efter att både coronaviruset och oljekriser har fått världen och börserna att krascha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *